Med materialen i fokus #2016sff

GREEN IS THE NEW BLACK

Har valt ut några favoriter som tilltalar både i färgval, utformning och material. Ni kommer raskt känna igen den röda tråden i färgerna som för mig och många andra känns både välkomnande varmt och inbjudande efter ett decennium av ”ljust och fräscht” uppföljt av de senare årens skitiga pasteller som vi fått en rejäl (över)dos av på flera håll även under mässan 2016.

Det mesta tyder trots allt på att vi generellt vågar mer färg när vi inreder. Både på väggar, golv och möblemang. Ton i ton är det nya svarta liksom grönska och levande växter av alla de slag. Och den trendkänsliga har sedan länge redan offrat det monokromt vita till förmån för grått – från golv till tak, lister inkluderat. Bilden ovan är skapad för String av superstylisten Lotta Agaton som i princip är grundbulten till trenden ”ton i ton” och vägvisaren från det grafiskt svart/vita till det mer nyanserade grå… Men om vi vågar gå ett steg till, vad kryddar vi då med när det gäller  färger och material?

&tradition

Avser som sagt att presentera produkter med fokus på väl valda möten mellan material. Färgerna får ni på köpet. Först ut blir en favorit sedan 2013. Vaserna ”True Colours” av designern Lex Pott för danska &tradition. Ett lysande exempel där man utgått från materialen – mässing, aluminium, koppar och stål – och låtit olika behandlingar avgöra slutresultatet som är så vackert att det är omöjligt att välja bara en!

2015 presenterade samma varumärke serien ”Palette” av designern Jamie Hayon. I bordet med det logiska namnet kombineras materialen mässing, röd marmor och blåfärgat träslag i ask.

MOORE RUG

Bland nyheterna 2016 hos &tradition representerar bland andra formgivarna ”All the way to Paris” – som också ligger bakom varumärkets grafiska produktion – med en ny kollektion helt omönstrade mattor där mer formen, med inspiration från ädelstenar, sätter prägeln på känslan. Vi lär se fler tillverkare och producenter jobba på liknande sätt framöver, eftersom mattan är en av de viktigaste blickfången i rummet just nu. Ett enkelt men nytt snitt vi lär oss att tycka om snabbt.

2016 VILL VI LIGGA FINT

Årets absoluta genomslag på möbelfronten får utan konkurrens dagbädden. Väljer att visa upp en version som öppnar för olika kombinationer. Med och utan bord kan ”Grid” av designduon ”Pool” för franska ”Petit Friture” även tjäna som nätt soffa, plus att den med sina olika material i ull, valnöt och läder blir som ett smycke i all sin enkla men mindre ”ursäktande” design. En möbel ögat gärna kommer ihåg.

LOVEWOOD

Ännu ett danskt men ännu inte lika etablerat företag. Fastnade mest för att jag verkligen gillar när det finns en story och känsla bakom materialvalen och designen. Lovewood lanserade sina första produkter 2014. Paret bakom varumärket står för allt – från design till färdig produkt och allt produceras i Danmark. Grönländska jaktpallar har inspirerat till designen av ”Thule” som finns i tre storlekar och tillverkas i ek och anilin-läder.

Klockan från Lovewood är klädd i ull med remmar av läder, liksom de snören som används i pallarna. Ännu ett tydligt exempel på hur olika material gärna kombineras och gifter sig med varandra.

KLONG

Hos Klong fastnade jag för de nya serveringsvagnarna ”Julius”, i design av Broberg & Ridderstråle i kombinationen pulverlackat stål och träslaget ask. Säkerligen fångades jag in i montern av färgvalen som jag mer eller mindre undermedvetet kopplade till tonerna av Pantones ”Colour of the year 2016”, Rose quarts och Serenity, om än i en djupare färgskala som dessutom tilltalar mig betydligt mer.

Mycket danskt och lite franskt. Avrundar ändå med kronan på verket från svenska Klong. Måste få tipsa om lampan ”Hely” i handblåst glas och rostfritt stål av Katarina Nuutinen. Får mig att tänka på bärnsten, sol och hav; naturen i ett kretslopp som ett vackert pärlband att fingra med blicken på! Pass på, finns endast i en limiterad upplaga om 200 ex.

 

Bilder från String Furniture, &tradition, Petite Friture, Lovewood och Klong