JESPER STÅHL –  EN EGENSINNLIG DESIGNER

Redan för drygt två år sedan tillfrågade jag designern Jesper Ståhl om en intervju.Vi får väl se hur vi gemensamt kommer till sak. Även om Ståhl är en man med många järn i elden kan jag inte skylla på någon annan än mig själv att det låter sig dröja. I väntan på får ni en ödmjuk tolkning av den design jag finner komplicerad men till utseendet enkel och vacker likt svepande penseldrag oavsett material. Imponerad av de konsekventa metoderna, respekten för uppgiften, brukaren och funktionen och hans förmåga att sätta sin påtagliga prägel i varje unik form och produkt.

STOCKHOLM 2014

En av de absoluta favoriterna bland de senare årens produktiva samling med Jesper Ståhl som avsändare är de vackra besticken ”Stockholm” för Designhouse Stockholm. Ett projekt som enligt designern tog fyra år att slutföra. ”Två år för att skapa designen – uttryck, material, form, ergonomi. Ett år för att hitta rätt producent – se bortom det traditionella. Och ett år av utfallsprover och produktionsanpassningar för att förfina utformningen. Ett tydligt tecken på att Ståhl lever som han lär. ”Ge aldrig upp. Stanna inte förrän du är nöjd”.

Få förunnat att känna en sådan vördnad och stolthet inför uppgiften som en designer som verkligen brinner för den samma. På sin hemsida beskriver sig Jesper Ståhl sig som ”Egensinnlig”. Ett ord som egentligen inte finns men som ringar in både honom och hans sätt att se på sig själv och sin yrkesroll. ”Egen i sinnet”. En förutsättning för riktigt god design kan man tycka. Men alla har inte förmågan att ringa in uppgiften. Det har Jesper Ståhl.

Egen i tanken. Design handlar om känslan för det subtila. Skapandet av form. Utformandet av hur saker ska fungera. Men det handlar också om att summera intryck och idéer, behov och ambitioner. Att hitta kärnan. Att utifrån den skapa ett uttryck och en berättelse. Från intuition till perfektion.” Helt klart en passion att eftersträva. En passion att leva för och verka i.

WICK CHAIR 2016

Passionen har för Ståhl resulterat i fler lyckade samarbeten med Designhouse Stockholm. En av mässans absoluta high lights under Stockholm Furniture & Light Fair nu i början av februari var lanseringen av Wick – en serie stolar i design av Jesper Ståhl och Karl Malmwall.

Ännu en stol… nej, ännu en designklassiker, om ni frågar mig. Fick möjlighet att titta på modellen och prototypen i Jespers studio och känslan för produkten är både genial och genuin. Och med en konstruktion omöjlig att efterapa utan att man med ens skulle tänka på originalet. Stämmer in i designerns egen hyllningskör ”Med sitt poetiska uttryck och sin genomarbetade ergonomi är Wick en hyllning till den skandinaviska trä-traditionen.” Vidare förklaring är överflödig. Varmt grattis Designhouse Stockholm!

MODULO 2016

En annan nyhet för 2016 är Modulo för Materia. Varje möbelföretag med aktning har en snygg förvaringslösning med flexibilitet i fokus. Med Jesper Ståhls lösning kan du förvara, organisera och visa upp tidskrifter, böcker och accessoarer lika personligt som den samling du vill visa upp. Du använder modulerna som solitärer eller väljer att kombinera dem med varandra – på en mängd olika sätt. Bokhyllans återkomst i det svenska folkhemmet är på stark frammarsch! Så länge den inte kommer i traditionella ”block”. Små ska de vara, och gärna vändbara! Fullträff Materia!

Ett studiebesök i Jespers fantastiskt inspirerande studio, givetvis specialanpassad med flera vackra inredningslösningar, i en omsorgsfullt bevarad miljö mitt i centrala Jönköping ger mersmak på flera plan. Har som sagt fortfarande intervjun framför oss, men fick möjligheten att låna en stund av Jespers dyrbara tid under veckans mest kreativa dag – som dessutom fått ett eget varumärke under designerns passionerade och lekfulla översyn; Friday Design. Och det lär förhoppningsvis inte dröja ett par år tills nästa kopp kaffe.

Och visst, en ”A3 Portfolio Briefcase” i buffelskinn designad av Jesper under ”fredagsflagg” i limiterad upplaga ”för esteten som har behovet av att få med sig material större än standard” fick absolut följa med hem. Vem kan klandra en estet som behöver plats för både kreativa lösningar, stora planer och (går)dagens lunch liksom?

Samtliga bilder jesperdesign.se