Välsignade nyanser av blått #tbt

Tänk så fantastiskt många formgivare, konstnärer, inredare och kreatörer som genom tiderna valt att arbeta med just blått. Kanske den mest naturliga färgen av alla(?) Och det finns troligen en nyans för alla smaker. Varianter med mer eller mindre grönt. Ljusare eller mörkare blått. ”Denim” eller ”Marin”. Möjligheterna är oändliga.

Vi omges, oavsett var vi än är eller kommer ifrån, alltid av en himmel som i sin tur speglar färgen i de vatten vi gärna söker oss till. Referenserna av färgen blått skiftar. Liksom tycke och smak. Och så känsligt det kan vara att hitta den rätta nyansen för det ändamål och upplevelse den ska förmedla. En färg är ju sällan bara en färg, utan mer av en känsla.

Bilden ovan kommer från Jotuns senaste kollektion Jotun Lady Minerals. Här i kulören och ”slagskottet” från förra året; 5083 St Pauls Blue. Kommer att testa den i ett par andra kulörer på hemmaplan inom kort, kommer tillbaka till det!

 

 

FRAMA + JOTUN = ST PAULS BLUE

Började jakten på den ”rätta blå nyansen” för ungefär ett år sedan i samband med att vi skulle följa upp 2014 års styling av Katalogomslaget med färgtema ”Teal” för vår uppdragsgivare Conforms Produktkatalog 2015/2016.

I samma veva lyckades Jotun i samarbete med den danska designgruppen Frama skapa ett kraftigt genomslag med St Pauls Blue 3050 Baam!! Ett komplett bombnedslag i bloggosfären!

Framas Driton Memisi och Niels Strøyer Christophersen låg i samarbete med Jotun bakom färgen som namngavs efter det Apotek som varit verksamt under 1800-talet i de gamla industrilokaler designgruppen har som studio idag.

 

SUSS GOTT MED APOTEKSBLÅTT!

Bland de första på bollen att använda den snabbt mediahajpade färgen St Pauls Blue var inredaren och stylisten Sara Widman som knappt hade fått färgen att torka innan succén var ett faktum. Den blå färgen gjorde en fantastiskt fin entré i sovrummet i en lägenhet till försäljning i regi av Alvhem Mäkleri. Och den lär ha landat i ett flertal sovrum sedan dess. Klickar du på länken hittar du fler bilder från den stylade lägenheten.

Så här i efterhand, med facit i hand, kan man tycka att den omtalade St Pauls Blue i början av 2015 var ett rejält startskott till att fler efterhand vågar skifta från det ljusa vita till väggar med mer färg.

Att det grå är ”vårt nya vita” får vi ta ett särskilt inlägg om framöver, men generellt sett tyder det mesta på att vi inte räds kulörer i allmänhet och att måla i synnerhet. Varken i de stylade mäklarhemmen eller i Svenssons radhuslänga.

TAPET MED FÄRG ELLER FÄRG MED TAPET

Även om alla i fackhandeln vet att nyanser av vitt – trenderna till trots – alltid kommer sälja fler tapetvåder än andra så tippar jag ändå att året 2016 kommer vara året då färgbrukar och tapetklister åker fram i en rasande fart. Och de som ännu inte vågar sätta mönster på de tidigare vita väggarna provar sig fram med kulörer.

Flera tapetleverantörer svarar med att framställa tapeter som kan upplevas som färg eller ”enfärgade”. Eco Wallpapers nyligen lanserad Crayon är ett exempel.

CONFORM COLLECTION OMSLAGSFÄRG 2015/2016 #TBT

Vad hände då med vår egen jakt på det stora blå för ett år sedan? Ja efter att ha dreglat över St Pauls Blue så som den förmedlades av ”mediadrevet” och sedan mött färgen live så var vi ändå tvungna att helt enkelt blanda en egen.

Kikar ni på färgåtergivningen så ser ni en viss skillnad på Jotuns egna pressbilder och de bilder som exempelvis är tagna i Alvhems regi. Lägger inte tonvikten vid det, utan vi var helt enkelt var ute efter en egen nyans. Resultatet ser ni här nedan.

 

 

 

Använder gärna Jotun Lady som brytbas både på hemmaplan och i styling på jobbet och inför kommande omslagsfotografering för Conform Collection om ett par veckor går vi en ny runda med ännu en färg som ligger oss varmt om hjärtat. (Kan säga att den dyker upp i en hel del fashion-sammanhang just nu och vi spår den en ljus och jordnära framtid!)

Den unika blå färgen ovan finns på recept. Inga hemligheter! Och om ni känner att färgen känns rätt i magen. Gå och be om en provburk hos närmaste Jotun-återförsäljare. OK010 SS102 BS035 BV022 FS119

Och går du till Janne & Co hos Coloroma i Huskvarna – hälsa gärna från oss!

Bilder fr Jotun Lady, Alvhem Mäkleri & Interiör,
Eco Wallpaper samt Conform Collection.